Сосема е природно да сакате да заработите пари од вашата веб-локација и најлесниот начин за монетизација на страницата што сте ја создале е преку реклами. Сепак, не очекувајте да пуштите неколку реклами на вашата страница и очекувајте да почнете да се собирате во тестото. Има многу повеќе за монетизација на вашата веб-страница отколку што може да сфатите. Многу е лесно да се примени погрешна стратегија и тоа не само што може да го уништи вашиот веб-дизајн туку и да ги оддалечи потрошувачите, успехот и профитабилната иднина.

Имајќи го тоа на ум, еве неколку совети за монетизација на реклами кои можеби ќе ви бидат многу корисни кога станува збор за ефективно заработување пари од вашата веб-страница преку реклами.

Вовед во монетизација: Опции за реклами што нема да го урнат вашиот веб дизајн - Блог Lorelei Web Design

Достапни се различни опции

Една од најголемите грешки при монетизацијата на веб-локациите што можете да ја направите е да се оградите во ќош мислејќи дека има само една или две опции за рекламирање што треба да ги испробате. Реалноста е дека постојат различни опции за заработка на вашата веб-страница и секој со себе носи свое ниво или ризик и награда. Ако се фокусирате премногу на една област, тоа ќе ве остави ранливи. Ќе откриете дека има голема сила во диверзификацијата. Не се ограничувајте и не плашете се да пробате нови методи за монетизација.

Мајчин рекламирање

Домородни реклами се вид на маркетинг каде платената реклама е природно поставена во рамките на нејзината околна содржина и без да се наруши искуството на корисникот. Овие реклами се дизајнирани да визуелно се мешаат со целокупната содржина на страницата. Тие изгледаат како да се наменети да бидат дел од страницата и генерално се попозитивно прифатени од рекламите за прикажување. Домашните реклами не се наметливи, светкави или рани. Тие може помалку да изгледаат како да продаваат нешто, а повеќе како да им даваат на потрошувачите информации, паметно решение или погодност.

Всушност, според истражувањето на мајчин реклами од IPG & Sharethrough, домашните реклами се гледаат 53% почесто од рекламите за прикажување, обезбедувајќи повисока стапка на кликнување (CTR). Со други зборови, овие реклами можат да понудат поголем ангажман. Уште повеќе, потрошувачите имаат поголема веројатност да споделуваат домашни реклами.

Вовед во монетизација: Опции за реклами што нема да го урнат вашиот веб дизајн - Блог Lorelei Web Design

компјутерски монитор со рамен екран со пари

Банер/Прикажи рекламирање

Откако ќе прочитате за домашни реклами, може да изгледа бесмислено да се користи банер реклами бидејќи истражувањата покажуваат дека тие обично не постигнуваат толку високи резултати како нивните домашни братучеди за рекламирање во однос на CTR. Сепак, тоа не значи дека тие се неефикасни. Напротив, кога се прави правилно, банерските реклами се многу ефикасни во привлекувањето на вниманието на потрошувачот. Како што е кажано, ова внимание е краткотрајно, така што рекламата треба веднаш да ја пренесе својата порака. Бидејќи е така, често е подобро да се третираат банери како места за брендирање наместо како реклами со директен одговор.

Понатаму, многу бизниси пропаѓаат со банери бидејќи се обидуваат да ги третираат како домашни реклами. Банер рекламите никогаш не треба да бидат суптилни. Очигледно нека е дека тоа е реклама. Потрошувачите имаат многу поголема веројатност да имаат подобар одговор на намерна реклама отколку на онаа што се преправа дека е нешто што не е. Банерите можат да бидат високо ефективни алатки за маркетинг на брендирање. Ќе добиете исто толку CTR со овие реклами колку што ќе добиете со домашните, сè додека се користат ефективно.

Изградете мобилна публика

Со се повеќе и повеќе луѓе кои се потпираат на своите мобилни уреди овие денови, м-трговијата стана важна како и е-трговијата. Мобилниот ќе биде огромен дел од вашиот успех, поради што треба да бидете сигурни дека вашата страница е пријателска за мобилни телефони со реклами погодни за мобилни телефони. За да ви помогне да го постигнете ова, она што ви треба е платформа за монетизација на веб-страници. Со други зборови, потребна ви е помош од мобилна платформа за откривање дизајниран за мобилни, развиен за веб-страници.

Запомнете, имате повеќе опции за монетизација на веб-страниците отколку што мислите. Не се ограничувајте со статистика и извештаи. Ќе заработите пари преку рекламирање кога ќе знаете како ефективно да се поврзете со вашите потрошувачи.