Упатствата со стилски текст со врежана боја се насекаде, но овој е совршен за почетници. Сакате навистина стилски ефект на врежан текст? Поминаа повеќе од 2 месеци од последниот туторијал за Photoshop што го објавив, но имам одлични вести за вас - повторно сум на интернет со многу нови работи што треба да ви ги покажам, па бидете во тек за сите наши претстојни туторијали!

Денес, ќе започнеме со овој прекрасен текстуален ефект, и како што бараат повеќето читатели, го ослободуваме и PSD за преземање за само 1 долар. ПСД е само за цели на учење; можете да го вклучите во проект за клиент, но не можете директно да ја препродавате оваа датотека.

Доста зборува; Ајде да почнеме.

Фотошоп со ефект на врежан текст

Ефект на релјефен текст Photoshop - Дизајниран стилски врежан текст со метален сјај
https://loreleiwebdesign.com/wp-content/uploads/2010/01/downloadssuccess1dollar.jpg

Чекор 1. Подготовка на фотошоп платно.

Направете нова датотека Photoshop (Ctrl + N). Овде користиме големина 600*400, но како и секогаш - вашата може да биде многу поголема ако ви треба.

Ефект на релјефен текст Photoshop - Дизајниран стилски врежан текст со метален сјај

Користејќи ја алатката Paint Bucket, пополнете го платното со темно сиво-сина боја — #535559.

Чекор 2. Изберете го фонтот.

Јас сум голем обожавател на сите користени и познати фонтови во 50-тите години, така што мојот омилен фонт на сите времиња веројатно ќе биде „Bello“. Не е бесплатно, но можете да го купите преку Интернет. Ве молиме имајте предвид дека фонтот НЕМА да биде вклучен ако ја купите датотеката PSD бидејќи не можеме да дистрибуираме комерцијални фонтови. Значи, ако имате фонт Bello, изберете го и напишете го вашиот збор со голема буква. Овде користевме 188pt.

Ефект на релјефен текст Photoshop - Дизајниран стилски врежан текст со метален сјај

Чекор 3. Додавање стилови на слоеви.

Додека вашиот текстуален слој е сè уште избран, одете во Layer >> Layer Styles и применете ги следните поставки…

Ефект на релјефен текст Photoshop - Дизајниран стилски врежан текст со метален сјај
Ефект на релјефен текст Photoshop - Дизајниран стилски врежан текст со метален сјај

Сега текстурата на позадината. Ќе ја користиме шемата што ја создадовме самите, и ако ја купите датотеката PSD, таа веќе ќе биде вклучена во стилот.

Ефект на релјефен текст Photoshop - Дизајниран стилски врежан текст со метален сјај

На крајот, ќе додадеме потег од 1 px со преклопување на градиент за да му дадеме на текстот поголема длабочина.

Ефект на релјефен текст Photoshop - Дизајниран стилски врежан текст со метален сјај

Достигнавме до тука со сите стилови на слоеви правилно применети. Ако вашиот резултат се разликува од она што го гледате овде, вратете се назад и проверете дали сите поставки за стиловите на слоеви се правилно применети; засега е само техничкиот дел, така да не би требало да имаш никаков проблем.

Ефект на релјефен текст Photoshop - Дизајниран стилски врежан текст со метален сјај

Чекор 4. Додавање длабочина на платно.

Тоа е ерата на веб 2.0 и да се има рамно платно може да го уништи секој ефект, без разлика колку е убаво, па ако сакаме нашиот производ да се појави, мора да има одредена длабочина. Затоа нема да се вратиме на основното платно (ако е заклучено, кликнете двапати на палетата на слоеви и притиснете ОК за отклучување). Оди до Слој >> Стилови на слоевии применете ги следните поставки:

Ефект на релјефен текст Photoshop - Дизајниран стилски врежан текст со метален сјај
Ефект на релјефен текст Photoshop - Дизајниран стилски врежан текст со метален сјај

За градиент, користете ги следниве бои:
1. #667c85 како светло сина
2. #475e68 како темно сина

Еве што имаме досега…

Ефект на релјефен текст Photoshop - Дизајниран стилски врежан текст со метален сјај

Чекор 5. Додавање сјај

Притиснете „Ctrl“ и кликнете на текстуалниот слој во вашата палета на слоеви на Photoshop. Ова ќе вчита избор на текст.

Ефект на релјефен текст Photoshop - Дизајниран стилски врежан текст со метален сјај

Направете нов слој над сите останати. Користејќи ја алатката за градиент, од бела до проѕирна, повлечете линија од врвот на текстот до дното. Ова ќе додаде благ, но видлив градиент на читателот.

Со помош на елипсовидна алатка ласо, нацртајте круг, како што можете да видите на сликата подолу:

Ефект на релјефен текст Photoshop - Дизајниран стилски врежан текст со метален сјај

Оди до Изберете >> Инверзна за да го обратите изборот и притиснете „Delete“ за да го избришете остатокот од градиентот. Ова ќе го остави сјајот само на горниот дел од текстот, вака:

Ефект на релјефен текст Photoshop - Дизајниран стилски врежан текст со метален сјај

Сега, за да му дадете пријатен и природен допир, поставете ја непроѕирноста на слојот на сјајот на „Overlay“ (видете подолу):

Ефект на релјефен текст Photoshop - Дизајниран стилски врежан текст со метален сјај

Чекор 6. Додавање на искри

Следниот чекор е додавање слатки искри низ целиот текст. Ова ќе му даде поголема длабочина, сонливо и елегантно чувство. Направете нов Photoshop слој на врвот на остатокот. Користејќи ја алатката за четка, изберете ја четката од 27 пиксели со мек раб и користејќи ја белата боја, хаотично распоредете неколку точки на рабовите на текстот.

Поставете ја непроѕирноста на пополнувањето на точките на 70%. Префрлете се од режимот „Нормално“ во „преклопување“.

СОВЕТ: применувајте ги само точките каде што потегот на текстот е бел, тоа ќе го подобри светлосниот ефект.

Досега, ако внимателно ги следевте чекорите, требаше да го добиете ова:

Ефект на релјефен текст Photoshop - Дизајниран стилски врежан текст со метален сјај

Додадовме и малку повеќе сјај со различни четки, но не заборавајте да претерате затоа што е подобро да имате помалку сјај и премногу.
Дизајниран стилски врежан текст со метален сјај - Упатства за PS Lorelei Web Design

Се надевам дека ви се допадна овој туторијал за Photoshop и не заборавајте да ги проверите и другите наши упатства за Photoshop и да се претплатите на изворот. Ако сакате да научите побрзо, купете ја PSD-датотеката на упатството за само 1.00 долари. Кога ќе ја завршите наплатата, кликнете на копчето „враќање на трговецот“ - преземањето ќе започне автоматски. Ако, од која било причина, преземањето не ве пренасочи, оставете коментар подолу или ни е-пошта, а ние ќе ви ја испратиме датотеката што побрзо. Ви благодарам!

Фотошоп со ефект на релјефен текст - Дизајниран стилски врежан текст со метален сјај - купи

Подобрен туторијал: Создавање врежан текст со метален сјај во Photoshop

Преглед

Овој туторијал ќе ве води низ процесот на создавање стилски релјефен текст со ефект на метален сјај, совршен за логоа, наслови или дигитална уметност. Ќе користиме стилови на слоеви, градиенти и опции за мешање за да постигнеме софистициран изглед.

Потребно

 • Adobe Photoshop (секоја неодамнешна верзија ќе го направи тоа)
 • Основно познавање на Photoshop алатки и интерфејс

Чекор 1: Поставување на вашиот документ

 1. Отворете Photoshop и креирајте нов документ. За веб-употреба, доволна е големина од 800×600 пиксели со резолуција од 72 dpi. За печатење, размислете за повисока резолуција (најмалку 300 dpi).
 2. Пополнете ја позадината со темна боја или градиент за да се истакне металниот сјај. Длабоко сина или црна боја добро функционира за овој ефект.

Чекор 2: Креирање на текст

 1. Изберете ја алатката за текст (Т) и напишете го саканиот текст. Изберете задебелен или дебел фонт за најдобар релјефен ефект. Фонтови како Arial Black или Impact се добар избор.
 2. Прилагодете ја големината на фонтот да одговара на вашиот дизајн. За ова упатство, ајде да користиме големина на фонт што исполнува добар дел од платното, осигурувајќи се дека деталите за втиснувањето и ефектите на сјајот се видливи.

Чекор 3: Примена на релјефниот ефект

 1. Со избраниот слој на текст, одете во панелот Layers и кликнете двапати за да го отворите полето за дијалог Layer Style.
 2. Изберете „Окос и втиснување“ за да додадете длабочина на вашиот текст. Користете ги овие поставки за суптилен, реален релјефен изглед:
  • Стил: Внатрешен наклон
  • Техника: мазна
  • Длабочина: 100%
  • Насока: горе
  • Големина: 5 px (приспособете се врз основа на големината на текстот)
  • Омекнување: 0 px
 3. Прилагодете го засенчувањето за подобрување на металното чувство. Поставете го аголот на 120° и висината на 30°. Експериментирајте со претходно поставените поставки на Gloss Contour за да најдете таков што го надополнува вашиот дизајн.

Чекор 4: Додавање на метален сјај

 1. Сè уште во полето за дијалог Layer Style, изберете „Внатрешен сјај“ за суптилен внатрешен сјај. Изберете светла боја која одговара на посакуваниот метален изглед (сребрена, златна, итн.). Поставете го Blend Mode на Screen, Opacity на 75%, а Size на околу 20px.
 2. Додадете „надворешен сјај“ да се создаде впечаток на светлина што се рефлектира од металот. Изберете слична боја како Внатрешниот сјај, поставете го Blend Mode на Screen, Opacity на 50-75% и прилагодете ја Големината за да постигнете мек, блескав ефект околу вашиот текст.

Чекор 5: Рафинирање на металната текстура

 1. За додадена текстура и реализам, кликнете на „Сатен“ во полето за дијалог Layer Style. Ова додава длабочина и сложеност на металниот финиш. Користете ги овие поставки:
  • Режим на мешавина: Множете
  • Непроѕирност: 20%
  • Агол: 19 °
  • Растојание: 21 px
  • Големина: 27 px
 2. Си играат со „Контура“ поставки под Bevel & Emboss за дополнителни нијанси на текстурата, што го подобрува ефектот на врежана боја.

Чекор 6: Конечни прилагодувања

 1. Добро прилагодете го целокупниот изглед со прилагодување на непроѕирноста за полнење на слојот на 0%. Ова ќе ја направи бојата на текстот невидлива, оставајќи ги само стиловите на слоевите видливи за поизразен метален и врежан ефект.
 2. Ако сакате, додадете слој за позадина со градиент или шема што го надополнува вашиот метален текст за да го комплетира дизајнот.

Заклучок

Сега направивте парче текст што не само што излегува од екранот со својот врежан ефект, туку и сјае со софистициран метален сјај. Оваа техника може да се прилагоди и модифицира со различни бои, текстури и стилови на слоеви за да одговара на различни дизајнерски проекти.

Експериментирањето со поставките и вклучувањето дополнителни елементи како што се искри или текстури во заднина може дополнително да го персонализирате вашето создавање. Стиловите на слоевите на Photoshop се моќна алатка за оживување на текстот, а нивното совладување може значително да ги подобри вашите можности за дизајн.