Помина некое време од последниот пат кога направив хром-како текстуален ефект, па затоа, ајде да направиме нешто со метал елементи повторно, бидејќи ова е ефект кој никогаш нема да излезе од мода. Ајде да направиме брз, но многу корисен туторијал, користејќи градиенти кои ќе ви овозможат лесно да креирате каков било метален ефект подоцна.

направете ново Платно и наполнете го со темна боја, користевме темно сива боја со малку светла точка во средината за да го опишеме ефектот. Користиме 600 x 500 cnvas (и ова е големината на psd што можете да ја преземете, само скролувајте до крај надолу).

Дизајн Cool Lord-Chrome Text Effect - Упатства за PS Lorelei Веб дизајн

Користејќи заоблен фонт и многу големи букви, напишете го вашиот збор. Го користевме фонтот Харингтон со големина од 260 пиксели, но во овој конкретен ефект, најголемиот е вашиот фонт, толку подобро може да се види резултатот. Не грижете се за бојата што ја користите во моментот за пишување бидејќи ќе ја преклопиме со метални градиенти, кои ги дизајниравме специјално за ова упатство.

Дизајн Cool Lord-Chrome Text Effect - Упатства за PS Lorelei Веб дизајн

Одете во Слој >> Стилови на слоеви >> Опции за мешање и започнете со примена на ефектите…

Дизајн Cool Lord-Chrome Text Effect - Упатства за PS Lorelei Веб дизајн

Нашата внатрешна сенка е прилично важна затоа внимавајте на големината и квалитетот.

Дизајн Cool Lord-Chrome Text Effect - Упатства за PS Lorelei Веб дизајн

Решивме дека стандардната „Линеарна“ крива навистина не го опишува ефектот доволно добро, па затоа користевме крива „полу-круг“. Ако го немате претходно инсталирано во вашиот Photoshop, ве молиме користете го нашето мапирање:

Дизајн Cool Lord-Chrome Text Effect - Упатства за PS Lorelei Веб дизајн

За надворешен сјај, користиме градиент од црно (#000000) до бело (#ffffff). Надворешниот сјај во овој случај создава дополнителен удар околу текстот, кој изгледа малку заоблен и со благ наклон. Без овие поставки, вашиот ефект нема да изгледа целосен, а згора на тоа ќе изгледа прилично слаб.

Дизајн Cool Lord-Chrome Text Effect - Упатства за PS Lorelei Веб дизајн

И, Rolling Slope Contour, имајте предвид дека ја користиме патеката „опаѓачки“, во спротивно ќе имаме сосема поинаков резултат.

Дизајн Cool Lord-Chrome Text Effect - Упатства за PS Lorelei Веб дизајн

Благ допир на внатрешен сјај, само за да се измазнуваат сенките на рабовите на текстот..

Дизајн Cool Lord-Chrome Text Effect - Упатства за PS Lorelei Веб дизајн

Дизајн Cool Lord-Chrome Text Effect - Упатства за PS Lorelei Веб дизајн

Сега доаѓаме до најтешкиот и најсуштинскиот дел од ова упатство - преклопувањето на градиентот.

Дизајн Cool Lord-Chrome Text Effect - Упатства за PS Lorelei Веб дизајн

За почетници, би можело да биде малку тешко да ги копирате овие градиенти, но силно препорачувам да не се откажете и да се обидете да ги копирате што е можно поблиску, бидејќи тие ќе ви овозможат да додадете убав метален допир на кој било текст или предмет. подоцна. Само не заборавајте да ги зачувате како нов градиент, за идна употреба!

Дизајн Cool Lord-Chrome Text Effect - Упатства за PS Lorelei Веб дизајн

За Stroke ефект користевме и градиент од металик нијанси, но не само што ќе биде различен градиент (не како оној што штотуку го поставивме за внатрешното полнење), туку и стилот ќе го поставиме на „Reflected“. Ова ни овозможува да го повториме огледалото за градиент, без да мора да поставуваме премногу нијанси.

Дизајн Cool Lord-Chrome Text Effect - Упатства за PS Lorelei Веб дизајн

Дизајн Cool Lord-Chrome Text Effect - Упатства за PS Lorelei Веб дизајн

Она што е добро за овие поставки за стилот на слојот е тоа што ќе изгледа добро на СЕКОЈА големина на фонт, на пример, овде зумиравме користејќи фонт од скоро 700 пиксели и ги гледате сите кривини, нијанси и градиенти толку уредно….

Дизајн Cool Lord-Chrome Text Effect - Упатства за PS Lorelei Веб дизајн

Еве го нашиот резултат! Се надевам дека ви се допадна туторијалот и ако одлучите да ја преземете psd, не заборавајте да кликнете на „вратете се на веб-страницата на трговецот“ откако ќе ја завршите трансакцијата, така што преземањето ќе започне веднаш. Исто така, ве молиме придружете ни се Фејсбук страница се претплатите бесплатно за идни ажурирања!

Дизајн Cool Lord-Chrome Text Effect - Упатства за PS Lorelei Веб дизајн

Дизајн Cool Lord-Chrome Text Effect - Упатства за PS Lorelei Веб дизајн