Këshilla themelore për fotografinë makro

Para së gjithash, ju duhet të merrni pajisjet e duhura. Ju nuk mund të mbështeteni në asnjë lente për të bërë një fotografi të mirë dhe shpresa nuk noton në këtë situatë. Ju duhet të merrni një aparat fotografik të mirë dhe unë do të rekomandoja një markë Nikon ose Canon me një lente makro të mirë. Canon 1DS Mark III me lentet makro 110 mm është një zgjedhje e përshtatshme këtu.

Zgjedhja e subjektit mund të jetë e ndërlikuar për thellësi të mirë, veçanërisht nëse zgjidhni të shkrepni një abstrakt me subjektin tuaj.

Shembull: Nëse dëshironi të bëni një foto të një pjese të një shandani, ndriçimi është i rëndësishëm dhe imagjinata po ashtu. Kjo mund të funksionojë mirë, por DOF mund të mungojë për të marrë origjinalitetin dhe zmadhimin e lartë të nevojshëm. Nga ana tjetër, nëse doni të qëlloni një insekt, zmadhimi bëhet një element i rëndësishëm; DOF mund të reduktohet, por përbën një pjesë të rëndësishme të fotografisë.

10 rregullat e arta që duhet të dini të fotografisë makro - Blog Lorelei Web Design

Ekspozimi: 0.006 sek (1/180) Gjatësia fokale: 100 mm Shpejtësia ISO: 400 Paragjykimi i ekspozimit: -1/2 EV

Pa pasur nevojë të tingëlloni shumë teknik, për të marrë një thellësi më të mirë të fushës, duhet ta vendosni kamerën në një ndalesë F më të lartë, më e larta që mund të shkoni do të jetë f/8. Nëse rritni ndalesën F, atëherë hapja do të bëhet më e vogël dhe nuk do të arrijë drita e mjaftueshme te sensori. Nëse e bëni këtë, do t'ju duhet të përdorni një blic, të zgjasni kohën e mbylljes ose të përdorni burimet e tjera të ndriçimit që janë në dispozicion. Nëse shkrepja e një objekti të pajetë duke rritur kohën e diafragmës është e mirë, por nëse subjekti është në lëvizje, mund të zgjidhni të përdorni blicin në mënyrë që imazhi të mos turbullohet.

Nëse shkrepni një foto të palëvizshme, përdorimi i një trekëmbëshi është gjithashtu mjaft i dobishëm. Kjo është shumë e rëndësishme sepse nuk dëshironi që kamera të lëvizë teksa jeni duke shkrepur foto makro. Duhet të keni një lëshim në trekëmbëshin tuaj, në mënyrë që të mund ta lëvizni kamerën gjatë shkrepjes dhe ta keni ende të lidhur. Fotografia makro është një mënyrë e mrekullueshme për të krijuar art kur bëhet siç duhet. Temat që mund të jenë të vështira për t'u parë me sy mund të eksplorohen dhe imazhi të rritet me këtë lloj fotografie. Pavarësisht nëse jeni në shtëpi ose në kopshtin tuaj, ka shumë lëndë për të zgjedhur.

Merrni parasysh gjëra të tilla si tekstura, format dhe ngjyrat ose çdo gjë që do ta bëjë temën tuaj më interesante. Ka gjëra të tilla si ndriçimi dhe këndet që mund t'ju bëjnë imazhet makro më interesante gjithashtu. Për të krijuar studion tuaj makro, gjithçka që ju nevojitet është një kuti. Hapni kutinë në pjesën e përparme dhe të sipërme dhe mbështillni çdo ngjyrë pëlhure mbi të. Perde të zeza janë të mrekullueshme për t'u përdorur kur shkrepni një objekt me ngjyrë.

Për ndriçimin e studios tuaj makro, mund të përdorni gjëra të tilla si llambat e leximit me llamba zbuluese që do të japin një dritë më të butë se llambat e përgjithshme. Truku është se fotografitë makro kanë të bëjnë me përpjekjen dhe riprovimin derisa të arrini imazhet e dëshiruara. Rezultatet janë shpërblyese dhe arti dhe krijimtaria do të bëhen pjesë e juaja dhe çfarë e bën atë unike.

10 rregullat e arta që duhet të dini të fotografisë makro - Blog Lorelei Web Design

Ekspozimi: 0.077 sek (1/13) Apertura: f/0 Gjatësia fokale: 0 mm Shpejtësia ISO: 100 Paragjykimi i ekspozimit: -7/10 EV

10 rregullat e arta

  1. Jini të qëndrueshëm – Përdorimi i një trekëmbëshi është jetik për të mbajtur kamerën në dridhje në minimum, është veçanërisht i rëndësishëm në fotografimin makro.
  2. Erë – Fotografia makro është pothuajse e pamundur në erë, përgatituni me një pushim të erës për t'ju lejuar të bëni fotografinë e duhur.
  3. Props – ndikimi i shtuar është i përshtatshëm për shkrepjet tuaja, një mjegull uji mund të japë ndjesinë e vesës në mëngjes herët.
  4. mprehtësi – Përdorni një hapje f/11-f/22 në mënyrë që të maksimizoni DOF-in tuaj. Mbajeni kamerën paralele me subjektin tuaj; bëni teste derisa të merrni efektin që dëshironi.
  5. Mbylle – Mos harroni se fotografia me përmasa reale 1:1 është më e mira, keni nevojë për lentet tuaja speciale, një gjatësi fokale prej 100-200 mm është një distancë e mirë pune.
  6. Fokusimi me dorë – Kaloni te fokusi manual, megjithëse fokusi automatik është normalisht i shkëlqyeshëm, ju dëshironi të keni më shumë kontroll ndërsa shkrepni fotot tuaja makro. Për DOF-in më të mirë, përqendrohuni në pjesën e mesme të subjektit tuaj.
  7. Sfond – Mundohuni të mos përdorni sfondin në të njëjtën ngjyrë me subjektin tuaj, dritat e ndritshme dhe rrëmuja gjithashtu do të largojnë fokusin e shikuesit nga subjekti.
  8. Plotësoni Flash – Kur ka dritë të ulët, blici është i mrekullueshëm dhe në ditët me diell do të ndihmojë në eliminimin e hijeve.
  9. Merre të bardhën drejt – Mos harroni kur fotografoni diçka me ngjyrë shumë të çelur, mund të dëshironi të kompensoni duke shtuar një ose dy ndalesa të ekspozimit pozitiv për të kompensuar ekspozimin e ulët.
  10. Dritë difuze për kapjen e detajeve – përdorimi i difuzorit do të ndihmojë në ato ditë me shumë diell; kjo do t'ju ndihmojë të maksimizoni detajet e një teme. Koha më e mirë për të xhiruar jashtë është në një ditë me re. – Fillestare