Во оваа економија, многу помали бизниси се тешко погодени. За оние кои се уште се наоколу, често е голема борба да преживеат. Дел од правењето како мал бизнис е континуиран раст. Но, растот често бара инвестициски капитал надвор од можностите на повеќето сопственици на мали бизниси. Веб дизајнот, односите со јавноста и бизнисот со рекламни агенции не се разликуваат од повеќето други во овој поглед. Сепак, тие имаат значителна предност во однос на потрадиционалниот малопродажен бизнис. Моделот на веб-дизајн, односи со јавноста и рекламна агенција го става сопственикот на мал бизнис во позиција да разговара со своите клиенти за дигитален маркетинг. Ова ги прави подобни за а бела етикета SEO стратегија за препродавач.

Бела етикета оптимизација за пристап е оној во кој деловните партнери со друга фирма да ги исполни SEO услуги на постоечки или нови клиенти. За разлика од традиционалниот аутсорсинг, пристапот на белата етикета (често се нарекува оптимизација за приватна етикета) е онаа во која крајниот клиент не е свесен дека работата е аутсорсинг на друга фирма. Овој аранжман е исклучително вообичаен во прехранбената индустрија, каде што продавницата за храна често става своја етикета на одредени прехранбени производи. Синџирот на намирници не го произведува прехранбениот производ, туку производителот им дозволува да го стават името на нивната продавница на производот (приватна етикета) или да го направат генерички (бела етикета).

Онлајн маркетингот еволуираше до точка каде што овие производи за оптимизација, PPC, социјални медиуми и е-пошта сега се широко достапни. Предноста на веб-дизајнот, односите со јавноста или рекламната агенција е што тие можат да ги зголемат приходите без потребната инвестиција во развојот на производот. Пристапот со бела етикета, како Бела етикета оптимизација за препродавач на услуги во Австралија, им овозможува да ја задржат контролата врз односот со клиентот во случај работите да станат лоши, во тој случај тие секогаш можат да ја повлечат работата во куќата. Производите за маркетинг на пребарувачите со бела ознака се креативен начин за бизнисите кои веќе разговараат за дигитален маркетинг со клиентите да ги развијат своите бизниси со релативно низок ризик.