Типографијата на веб-страница е исто толку важна како и во кој било друг медиум, не е важно дали пишувате за пакување, објавување телевизија или сигнализација, а сите дизајнери мора да го земат предвид медиумот што го користат и техниките што ќе ги користат да одговара на тој медиум. Сакате вашата работа лесно да се чита и да биде пријатна за око.

Како што е кажано, пример е написот напишан во списание во споредба со оној на постер. Додека списанието се чита на блиска далечина и во должина од раката, типката може да биде мала и сепак лесно да се чита. Со оглед на тоа што постерот е поголем и се гледа на покосо начин, би сакале да ги ставите зборовите празно за да може лесно да ги препознае гледачот.

Типографија на блогови во Wordpress - Што треба да знаете - Блог Lorelei Web Design

Приклучокот All in ONE Cufon ви овозможува лесно да ги замените фонтовите во WordPress

Кога дизајнирате за веб-страница, има целосен сет на нови проблеми што треба да се надминат. Имате работа со публика која има различни големини на екрани и платформи. Постои начин на кој дизајнерот мора да работи за да го земе сето ова предвид додека дизајнира страница што лесно ја гледа на сите различни платформи. Не можете да претпоставите дека сите ваши гледачи ја користат истата опрема што сте; дури и брзината на поврзување треба да ви падне на ум кога дизајнирате.

Примери за добра употреба на типографија во WordPress:

https://loreleiwebdesign.com//HLIC/6ddf88ca708e8a1ffe0a287235dfb761.jpg

https://loreleiwebdesign.com//HLIC/8663505a6859fcf655e56bf9ffa3dddc.png

https://loreleiwebdesign.com//HLIC/69c7e6d719146c317ed764a054fabfe6.jpg

Во зависност од вашата содржина, можете да ги промените стилските листови за најдобро да одговараат на вашите потреби. Можете да ги менувате големините на насловот и поднасловите, како и големината на текстот на телото за најдобро да одговараат на вашата страница, без разлика дали станува збор за информативна локација, за деца или за потехничка локација. Овие поставки за типови се едноставни за промена и стилот на вашата веб-страница треба да ја земе предвид вашата целна публика. Не би го користеле истиот стил на страница за деца како што би го користеле на страница создадена за деловни инвеститори, па затоа е важно да ја имате на ум вашата целна публика.

  • ориентација – Ако читате книга и гледате наопаку напишете ја првата работа што правите е да ја превртите книгата, а не толку лесна задача со компјутер. Вертикалниот тип не е возможен со HTML, но може да се направи со користење на JPG, PNG или GIF. Ова може да работи за вас ако се користи умерено. Наслов од овој тип ќе го привлече вниманието на читателот и ако е во добра рамнотежа со неа, работите како бојата, тежината и големината можат да бидат корисни. Овој тип на наслов бара внимание и кога се користи заедно со друг материјал може да го обедини овој материјал и да стане многу ефикасен.
  • Позиција – Како различен тип на стил кој се користи како што е маверик, секоја линија што е во различна позиција брзо ќе го привлече вниманието на гледачот. Раскинувањето на природниот тек на страницата едноставно ќе привлече повеќе внимание. Можете да го промените секое тело на текст со само менување на еден елемент како фонт, позиција на боја и така натаму. Сè што изгледа различно или не е на место, автоматски ќе го привлече погледот кон него. Исто како што вели поговорката, правилата понекогаш се прават за да се прекршат.
  • простор – Ако на белата страница напишете еден збор од типот 8 точки, окото ќе ви биде привлечено кон него. Од друга страна, ако работите со цела страница од типот 12 точки, никогаш нема да го забележите тоа. Така, како што можете да видите, не е важен само типот на страницата, просторот што го опкружува типот е исто толку важен. Можете лесно да ја научите оваа вештина играјќи со различни поставки за тип и простор за да го извлечете максимумот од идејата што сакате да ја пренесете. Ова не е само техника што се користи во пишувањето, таа се користи за сликарство, архитектура и многу повеќе.
  • Приоритетите се користат на креативен начин – Типографијата значи дека ќе размислувате и за важноста на информациите и на што сакате гледачот да се фокусира, тоа можете да го направите така што лесно ќе одлучите што е важно и ќе ги истакнете тие важни информации. Можете да креирате веб-страница што е пријатна за око, а сепак да го разберете она што е најважно. Ќе ви биде многу корисно кога ќе го земете предвид овој важен факт. Сакате важната содржина да се истакне за да може гледачот да види точно која поента се обидувате да ја постигнете без да мора да чита низ страници со пената.

Еве неколку совети за употреба на различни фонтови во HTML:

  1. Користете го правилниот стил на фонт и големината на буквите за да ги обработите вашите информации брзо од гледачот. Ако вашиот гледач бара информации, ќе сакате фонтот да биде нешто едноставно за читање како Arial или Veranda за да може лесно да чита и да го најде она што го бара. Исто така, треба да ги имате на ум бојата и големината на текстот.
  2. Кога го гледате дизајнот на вашата веб-страница, секогаш имајте ги на ум видот, бојата и големината на фонтот, ова е многу важно што може веднаш да додаде повеќе вредност на вашата веб-страница.
  3. Изберете фонт што е едноставен за читање. Користењето на фонт како што е Times new Roman одржува сè во униформа, фонтот како што е калиграфијата е многу оттргнува и е премногу тежок за читање. Најдоброто нешто што треба да направите е да прочитате низ неколку редови и да одредите дали можете лесно да го прочитате. Ако можете да го направите тоа, може и вашиот гледач.
  4. Не ја пополнувајте вашата страница со различни стилови на фонтови, ако е повикана за, како на пример, уметничка страница, можете да користите различни стилови на фонтови, но тие треба да се користат во насловите или ретко низ текстот, не пополнувајте го вашиот текст со различни фонтови бидејќи му го одвлекува вниманието на гледачот и ќе го изгубат интересот.
  5. Поголемиот дел од вашиот текст треба да биде помеѓу 12 и 14 поени. Ова им овозможува на сите читатели лесен пристап бидејќи не сите читатели имаат совршена визија, малиот печат може да одврати некои гледачи од вашата страница и не сакате да ги изгубите гледачите, поентата е да ја направите страницата привлечна за сите. Треба да имате на ум дека ќе имате многу гледачи и треба да се обидете да направите компромис за сите гледачи и да внимавате насловот да биде со поголем фонт од текстот.
  6. Конечниот совет се однесува на бојата, користете добра контрастна боја за типот што нема да се изгуби во боите на позадината, најдобар избор е секогаш црн тип на светла позадина, само бидете внимателни при изборот на бои за вашите веб-страници, не сакате за да ставите темна позадина и темен тип на иста позадина, ќе биде премногу тешко за читање и вашиот гледач ќе се изгуби.