Како што развивате онлајн потфат и учите како да станете подобар сопственик на онлајн бизнис и продавач, ќе достигнете одредени точки во кои речиси ќе се чувствувате како да постои бариера што го блокира вашиот континуиран напредок. Ќе наидете на тие бариери без оглед на нишата во која работите; не е важно дали водите бутик за облека или продавница како вап V2 цигари Велика Британија

меур на табла за анализа на табла

Првата од тие бариери е генерирање сообраќај, а втората бариера е генерирање на продажба од тој сообраќај. Меѓутоа, штом ќе ги поминете овие две бариери, ќе наидете на третата бариера: одржување на вашиот сообраќај на нагорна траекторија дури и кога се менуваат алгоритмите за рангирање на Google. Без разлика колку добра работа сте завршиле со SEO, промената на алгоритмот на крајот ќе предизвика привремено намалување на органскиот сообраќај.

Поштенската листа може да му помогне на вашиот бизнис да се справи со промените во алгоритмот за рангирање

Како што стекнувате искуство во онлајн маркетинг, ќе научите дека промените во алгоритмот за рангирање на Google не се ништо за што треба да се грижите. Ако продолжите да ги правите вистинските работи, вашиот сообраќај секогаш ќе се зголемува на долг рок. Во меѓувреме, сепак, треба да направите нешто што може да ви помогне да го контролирате вашиот сообраќај на краток рок. Ви треба нов извор на сообраќај, а тоа значи дека ви треба мејлинг листа. 

Ако вашата веб-страница користи решение за е-трговија надвор од полица, како што се Shopify или WooCommerce, има добри шанси дека вашата веб-страница веќе има формулар за пријавување за мејлинг листа. Исто така, постојат многу добри шанси да го направите тоа на погрешен начин и дека вашата листа нема претплатници - и тука доаѓа овој водич. Со овие едноставни совети, можете да ја зголемите апсолутно секоја мејлинг листа.

Презентирајте го вашиот формулар за регистрација на вистински начин

Ако сакате луѓето да се приклучат на вашата мејлинг листа, треба да го претставите формуларот за претплата на привлечен начин. Треба да биде доволно очигледно дека луѓето не можат да го пропуштат, но исто така треба да бидете многу внимателни да ги одвлекувате луѓето од искуството со е-трговија кога гледаат комерцијални содржини како што се страниците на производите. Може да размислите за прикажување на формуларот за регистрација на поинаков начин на страниците на производите отколку на објавите на блоговите и другите некомерцијални страници.

Многу веб-локации користат скрипти за да направат нивните формулари за регистрација на мејлинг листата да се појавуваат на врвот на содржината. Прикажувањето на формуларот за претплата во скокачки прозорец гарантира дека никој нема да го пропушти. Меѓутоа, ако сакате да користите скокачки прозорец, треба внимателно да го разгледате времето. Ако скокачкиот прозорец се појави пред посетителите да имаат можност да ја погледнат содржината на вашата страница, тие ќе го затворат скокачкиот прозорец без да го прочитаат. 

Ако користите скокачки прозорец за формуларот за претплата, одолејте се на искушението да го анимирате. Анимираниот скокачки прозорец на списокот за пошта е застарен од естетска гледна точка, а анимациите исто така можат да успорат некои веб-прелистувачи.

Понудете награда за претплати на мејлинг листи

Веројатно сте ја виделе стандардната покана за мејлинг листа на стотици различни веб-локации: „Претплатете се на нашата мејлинг листа за да бидете известени за најновите зделки и настани!“ Дали таа покана некогаш ве убедила да се приклучите на мејлинг листа? Најверојатно не.

Практично секој бизнис со е-трговија, онлајн публикација или речиси кој било друг тип на веб-локација што вреди да се користи има мејлинг листа. Тоа значи дека луѓето кои ја посетуваат вашата веб-страница се бомбардирани со формулари за претплата секаде каде што одат на интернет. Стандардниот одговор на просечниот човек е да ги игнорира повеќето формулари за претплата, така што ви треба начин да ја пробиете статиката. Начинот да го направите тоа е да понудите вредна награда за пријавувањето.

Практични примери за награди за претплати на мејлинг листи

Еве три практични примери на награди кои може да ги поттикнат луѓето да се пријават на вашата мејлинг листа.

  • Може да понудите купонски код за еднократна употреба како награда за претплатата. Обично е можно вашата платформа за е-трговија автоматски да генерира купонски кодови, но ќе треба внимателно да следите за да се осигурате дека купоните нема да и наштетат на вашата профитабилност. 
  • Можете да понудите надградба на содржината со тоа што на корисникот ќе му дадете е-книга со бонус содржина слична на она што е на страницата што корисникот моментално ја гледа. Да претпоставиме, на пример, дека вашата веб-страница има блог-објава за најефикасните и најфункционалните маси за домашна канцеларија. Може да креирате понуда за претплата на мејлинг листата за таа објава на блог, велејќи: „Дали уживавте во оваа статија? Придружете се на нашата мејлинг листа и веднаш преземете ја нашата е-книга што ги прикажува најмодерните распореди за домашна канцеларија за годината!“ Ако корисникот ужива во објавата на блогот, тој или таа веројатно ќе сака да ја види е-книгата.
  • Може да одржите промоција во која давате награда, како што е бесплатен производ на случаен претплатник на мејлинг листата. За да се осигурате дека претплатниците ќе останат на вашата мејлинг листа, треба да кажете дека сите членови имаат право да ги добијат сите подароци сè додека нивните претплати се активни.

Од овие три понуди, првата е најверојатно да генерира непосредна продажба. Меѓутоа, ако не сте внимателни, нудењето кодови за купони може да значи дека губите процент од речиси секоја продажба што ја правите. Трошоците поврзани со втората и третата понуда, во споредба, се многу поконтролирани. Трошоците за создавање на е-книга или друга надградба на содржината се еднократни трошоци. 

Во меѓувреме, трошоците за одржување на месечен подарок се мали во споредба со приходите што ќе ги заработите од вашата мејлинг листа откако ќе имате значителен број претплатници. Тоа е и трошок што можете да го отпишете.

Како да заработите приход од вашата мејлинг листа

Крајната цел во започнувањето на мејлинг листа е да заработите пари од неа. Сепак, пред да започнете, треба да знаете дека вашата листа ќе треба да има многу голем број претплатници пред да генерира значителен приход. Веројатно нема да генерирате продажба од секој билтен што го испраќате додека не имате илјадници претплатници. 

Откако ќе имате значителна база на претплатници, треба да работите напорно за да се осигурате дека вашите билтени секогаш даваат вредност. Насловот е секогаш витален аспект на билтенот бидејќи никој нема да ги отвори вашите билтени освен ако нема привлечни наслови. Меѓутоа, содржината на билтенот е уште поважна од насловот. Ако вашите претплатници очекуваат содржина што е информативна или забавна, треба да се стремите да ја испорачате. Ако вашите претплатници очекуваат одлични зделки, треба да бидете сигурни дека вашите понуди се привлечни. Ако не давате вредност со секој билтен, луѓето ќе престанат да ги читаат.