Веб-страницата за е-трговија не е ништо без сообраќај - и да бидам поконкретен, неверојатно е тешко за која било веб-страница за е-трговија да се снајде без органски сообраќај за пребарување од Google. Повеќе од кој било друг извор на сообраќај, Google и другите пребарувачи најверојатно ќе ги испратат потенцијалните клиенти на вашиот пат. Ако вашата страница за е-трговија е добро рангирана за широк спектар на термини за пребарување, ќе заработите пари - навистина е толку едноставно.

Оптимизацијата на пребарувачот (SEO) е процес на дизајнирање на веб-локација така што секоја страница на страницата има најдобра можна шанса да се рангира за нејзините примарни термини за пребарување. Идејата може да изгледа прилично јасна на површината - но додека се обидувате да ја оптимизирате вашата веб-страница за најдобро можно рангирање на Google, сите ваши конкуренти го прават истото. SEO е интензивно конкурентен свет, а компаниите често трошат огромни суми пари за помош во таа област. На крајот може да одлучите дека ангажирањето помош за оптимизација за вашиот сајт исто така има смисла, но всушност е можно сами да ги направите основните чекори и да ја тргнете вашата страница на десната нога од самиот почеток. 

Не знаете од каде да започнете? Тоа е местото каде што оваа статија ќе помогне. Без разлика дали вашиот сајт продава храна за домашни миленици, сок од вапе или облека, основните принципи на оптимизација за сите веб-страници се сосема исти. Следете ја оваа едноставна листа за проверка во 5 чекори и ќе и дадете на вашиот сајт најдобрата можна шанса да започне да генерира профитабилен сообраќај уште од самиот почеток.

Оптимизирајте ја вашата почетна страница околу примарните клучни зборови на вашата страница

Без разлика какви видови производи продава вашата веб-страница, постојат неколку главни идеи кои го сумираат вашиот бизнис. Тоа се главните клучни зборови на вашиот сајт. Да претпоставиме, на пример, дека вашиот сајт продава компјутерски хардвер. Во тој случај, некои од главните идеи на вашиот сајт може да вклучуваат:

 • Компјутерски хардвер
 • Компјутерски делови
 • Компјутерски компоненти

Клучните фрази често имаат синоними. На пример, луѓето често го користат терминот „компјутер“ како синоним за „компјутер“. Затоа, главните идеи на вашиот сајт би вклучувале и „хардвер за компјутер“, „делови за компјутер“ и „компоненти за компјутер“. Вашиот прв чекор во оптимизирањето на вашата веб-страница за пребарувачите треба да биде да се осигурате дека главните идеи на вашата страница се многу очигледни за веб-роботите. Ставете неколку параграфи со корисен текст на вашата почетна страница, објаснувајќи кој сте, што продавате и што ве прави различни од другите бизниси кои продаваат исти видови производи.

Дајте му на вашата страница логичка структура

Во светот на е-трговијата, логичката структура на страницата е важна и за SEO и за корисничкото искуство. За корисниците, ниту една веб-страница за е-трговија не треба да бара прирачник со упатства или страница „Помош“. Луѓето треба интуитивно да знаат како да го пронајдат она што го сакаат од нивниот прв пат кога ќе ја посетат страницата, а имањето логичка структура ја постигнува таа цел. 

Логично организирање на вашиот сајт е исто така добро за SEO бидејќи секоја страница на вашата веб-страница треба да се поврзе назад до страницата над неа во хиерархијата на страницата, со што ќе се зајакне нејзината важност. На тој начин, структурата на вашата страница им кажува на пребарувачите кои се вашите најважни клучни зборови. Користејќи ја нашата хипотетичка продавница за компјутерски делови како пример, еве една можна хиерархиска структура што води од почетната страница на страницата до поединечен производ.

 • Компјутерски делови (почетна страница)
 • Компјутерски периферни уреди (страница со категорија)
 • Тастатури (страница со категорија)
 • Логитек тастатури (страница со категорија)
 • Тастатура Logitech Craft (страница на производот)

Во зависност од бројот на производи што ги продава вашата страница, може да има смисла да има две хиерархиски стебла, со едно дрво врз основа на типови на производи, а друго врз основа на имиња на брендови. Некој што посетува продавница за компјутерски делови, на пример, можеби ќе сака да ги види сите процесори што ги имате, додека друг посетител можеби ќе сака да ги види само процесорите направени од AMD. Осигурајте се дека структурата на вашата страница им дозволува на двата типа на клиенти да дојдат до производите што ги сакаат директно од вашата почетна страница.

Оптимизирајте ги страниците на вашата категорија околу секундарните клучни зборови на вашата страница

Како што можете да видите од примерот погоре, секоја веб-страница за е-трговија со пристоен избор на производи ќе има неколку страници со категории - и за многу страници, оптимизацијата за страници со категории е голема пропуштена можност. Страница со категорија може да биде многу повеќе од список на производи. Тоа, всушност, може да биде повеќе како минијатурна почетна страница. 

Во нашиот пример погоре, на пример, страницата „Logitech Keyboards“ може да претставува можност за рангирање за тоа пребарување. Што ги прави посебни тастатурите на Logitech? Какви различни видови тастатури нуди Logitech и зошто некој треба да купи тастатура од вас? Оптимизирајте ја секоја страница со категорија за нејзината главна идеја со додавање корисен текст што ги информира клиентите и ја зајакнува релевантноста на страницата за нејзината главна фраза за клучни зборови.

Оптимизирајте ги страниците на вашите производи околу имињата на тие производи

На дното на хиерархијата на вашиот сајт се поединечните производи. Секој што бара конкретен производ онлајн, најверојатно ќе биде заинтересиран да го купи тој производ - така што секогаш кога некој ќе дојде преку пребарувач и ќе слета на една од страниците на вашиот производ, имате одлична шанса да направите продажба. Имајќи го тоа на ум, веројатно ќе потрошите повеќе време на страниците на вашите производи отколку на кој било друг аспект од оптимизацијата на вашата страница. Треба да ја оптимизирате секоја страница на производот околу името на тој производ, а еве и брза листа за проверка на работите што треба да ги има секоја страница на производот на вашата страница.

 • Мета наслов и мета опис со името на производот.
 • Најмалку една висококвалитетна слика која го содржи името на производот и како име на датотеката и како алтернативен текст. Ако можете да обезбедите своја оригинална фотографија, тоа е уште подобро.
 • Висококвалитетен оригинален опис што објаснува што е производот и одговара на прашањата што може да ги има потенцијалниот купувач. 

Исто така, мудро е внатрешно да се поврзете со една или две други страници на вашата страница во рамките на секој опис на производот. Многу е вообичаено бескрупулозните сопственици на веб-локации да копираат описи на производи од други веб-локации. Ако вашиот сајт е наоколу доволно долго, тоа речиси сигурно ќе ви се случи. Ако е така, постои можност лицето кое ги копира вашите описи да ги остави врските такви какви што се. Во тој процес, тие ќе ви даваат бесплатни врски од нивниот сајт до вас