Интернетот се промени во октомври 2016 година. Тој месец, користењето на мобилната веб-страница за прв пат го надмина користењето на веб-страницата за десктоп (иако има и такви кои велат дека пресвртната точка била многу порано). Над шеесет проценти од милениумците користат паметен телефон како нивен примарен уред за пристап до интернет, беше објавено, и тој процент веројатно се зголеми уште повеќе оттогаш. Јасно е дека ако имате веб-локација, таа мора да биде пријателска за мобилни телефони.

Како да бидете сигурни дека вашата веб-страница е погодна за мобилни телефони - Блог Lorelei Web Design

Во април 2015 година, Google објави дека ќе ја разгледа прилагодливоста на мобилните уреди како фактор во резултатите од рангирањето на веб-страниците. Постојат две различни мислења како да бидете сигурни дека имате веб-локација пријателска за мобилни телефони. Едно училиште на мислата е да се создаде посебна, мобилна верзија на вашата постоечка страница. Спротивниот, пошироко прифатен став не е да се направи посебна веб-локација, туку да се прилагоди вашата постоечка страница.

Прилагодувањето на вашата постоечка веб-страница на ерата на мобилни телефони не е скап процес - не мора да собирате + капитал или да го освоите лотарија EuroMillions да може да си дозволи промена. И покрај тоа, би било мудро да имате квалификуван програмер за да бидете сигурни дека одите во вистинската насока.

Почетната точка е дека мора да вработувате одговорен веб дизајн (RWD) за да бидете сигурни дека вашите посетители лесно ќе ја читаат и навигираат на вашата веб-страница. Респонзивна веб-локација е онаа која се прилагодува врз основа на уредот што го користат посетителите.

Како да бидете сигурни дека вашата веб-страница е погодна за мобилни телефони - Блог Lorelei Web Design

Големина на фонтот. Посетителите на вашата веб-локација треба да можат да ја читаат содржината без потреба од зумирање. Погрижете се да користите стандардни фонтови кои се прифатливи за корисникот, поставени за максимална читливост. Програмерите ќе знаат дека конфигурирањето на портата за гледање за вашите веб-страници ќе осигури дека фонтовите се правилно скалирани на различни уреди. Основната големина на фонтот, според препораките на Google, треба да биде 16 CSS пиксели.

Слики. Сликите треба да бидат со висока резолуција. Ако поставите претпочитана ширина за вашите слики на веб-локација, тие ќе бидат премногу широки за прикажување на мобилен уред и затоа треба да ја поставите ширината на сликите на 100%.

линкови. Поставете ги врските доволно оддалечени, така што читателите нема да имаат проблем да кликнат на саканиот. Истото важи и за копчињата за кликање.

Флеш - не го користете. Повеќето мобилни веб-прелистувачи не се конфигурирани да прикажуваат софтвер како Flash. Google препорачува да ја дизајнирате вашата веб-локација, вклучувајќи содржина и анимација, користејќи „модерни веб технологии“ кои очигледно не вклучуваат Flash.

Оптимизирајте го кодот. Дури и ако немате време или пари да ја обновите вашата веб-страница од нула за ерата на мобилни телефони, постојат одредени измени што можат да се направат на постоечкиот код што ќе го подобрат корисничкото искуство. Овие измени вклучуваат, но не се ограничени на, прилагодување на атрибутите за внесување форма, користење на обвивка на зборови за да се обезбеди читливост на долгите текстови како што се броеви на сметки и URL-адреси, внимателно користење на дополнителни празни места и избегнување фиксно позиционирање за заглавија или странични ленти.

Откако ќе ги следите горенаведените чекори, ќе сакате да проверите дали вашата веб-страница е навистина пријателска за мобилни телефони. Google нуди едноставен тест за пријателски на мобилни телефони што може да одреди колку лесно посетителот може да види веб-страница на мобилен уред. Сè што треба да направите е да ја наведете вашата URL адреса и алатката ќе ја анализира вашата страница за да ја провери нејзината компатибилност со ерата на мобилниот интернет.