Значи, вие водите мал бизнис, но не правите ништо за вашата сајбер безбедност? Сега е време да се фатите за работа! Многу сопственици на мали бизниси мислат дека само големите корпорации и конгломерати се изложени на ризик од сајбер напад, но вистината е дека тој може да биде насочен и кон помалите компании. Ако не сте направиле доволно за да се подготвите, резултатите можат да бидат поразителни. За да ви помогнеме, оваа статија наведува некои од начините на кои можете да ја подобрите сајбер безбедноста на вашиот мал бизнис. 

Редовно ажурирајте ги вашите лозинки 

Ако сè уште ја користите истата лозинка од пред неколку години или дури децении, сега е време да ја ажурирате. Истото важи и ако ја користите истата лозинка за сè, бидејќи го ставате вашиот бизнис на сериозен ризик од сајбер напад. Кога сте создавање нова лозинка, треба да го направите сложено. Ова значи вклучување на комбинација од мали и големи букви, бројки и симболи. Постојат алатки кои ќе ви помогнат ако откриете дека редовно ја заборавате лозинката, чувајќи сè зачувано во еден документ.  

Чувајте го антивирусниот софтвер актуелен 

Антивирусниот софтвер треба да биде еден од вашите примарни начини за справување со сајбер напади, па следниот пат кога на вашиот ќе му треба ажурирање, сфатете го сериозно. Не сакате да ризикувате празнина во услугата бидејќи ова е кога хакерите би можеле да нападнат. Исто така, треба да се стремите да користите провајдер кој е акредитиран со историја на извонредност. Покрај тоа што ќе обезбеди заштита, ќе понуди и мир на умот дека вашите потреби за антивирус се грижат. Ако имате посложени потреби за сајбер-безбедност, можете да ги вклучите услугите на a професионална агенција како Iconic IT. Ако вашиот систем ви кажува дека има достапна надградена верзија, сега е време да ја инсталирате.

Направете резервна копија на вашите датотеки 

Благодарение на cloud computing, полесно е од кога било да ги чувате сите ваши важни датотеки резервни копии и достапни од целиот свет. Ако сè е складирано на едно место, многу е поголема веројатноста да биде изложена на ризик од напад. Ако знаете дека сè е заштитени, исто така, подобро можете повторно да станете и да трчате доколку се случи напад, што е можност за која секогаш треба да бидете подготвени. 

Заштитете го вашиот Wi-Fi

Кога ја воспоставувате вашата Wi-Fi мрежа, сакате да ја одржувате соодветно заштитена и без пречки. Значи, се враќаме на нашиот првичен совет за правење силна лозинка. Исто така, треба да ограничите кој има пристап до неа, како и редовно да ја ажурирате лозинката. Може да поставите посебен „гостин“ Wi-Fi за посетителите во канцеларијата за да ги одвои интеракциите.

Сајбер безбедноста на малите бизниси е растечка област на загриженост за сите видови претприемачи, затоа погрижете се да ја направите вашата должна анализа во одбраната на вашата компанија од заканите што ги претставуваат современите криминалци.