Веб дизајнот е индустријата зад сите веб-страници што ги користиме на Интернет. Тоа е технологија сама по себе, но другите технологии имаат влијание врз тоа како функционира. Веб-страниците треба да се прилагодуваат секој ден на новите прелистувачи, уреди, па дури и на начинот на кој луѓето пребаруваат. Еве неколку технолошки достигнувања што ја менуваат индустријата за веб дизајн. 

Вештачка интелигенција

фотографија на робот со висок агол

вештачка интелигенција е нашиот обид да го реплицираме човечкиот ум. Досега, постигнувавме само создавање алгоритми кои им овозможуваат на компјутерите да учат, да препознаваат зборови, да анализираат слики и да препознаваат говор. Но, тие достигнувања веќе прават огромна разлика во тоа како функционира технологијата. На пример, благодарение на вештачката интелигенција, компјутерите можат да анализираат огромни количини на информации за неколку секунди. 

Во индустријата за веб дизајн, вештачката интелигенција може да создаде поперсонализирано искуство за корисникот, исто како Компании за веб дизајн во Сан Франциско направи. Овој софтвер за вештачка интелигенција ги анализира податоците од клиентот, како колку пати ја посетил веб-страницата или нивните купувања. Собира огромни количини на податоци од секој клиент за да им покаже што сакаат да видат. 

Друга работа што станува се почеста е вештачката дизајнерска интелигенција. Овој софтвер напојуван со вештачка интелигенција им овозможува на веб-локациите да се градат сами. Треба само да внесете влезови за тоа што сакате и што сакате да постигнете со вашата веб-страница, а софтверот ќе го изгради за вас. Плус, веб-страницата ќе учи и ќе се оптимизира себеси секој пат кога ќе се додаде нова содржина. 

Оваа технологија ќе го промени начинот на кој работат веб дизајнерите. Вештачката интелигенција сè уште не може да реплицира работи како што се креативноста и уметничките размислувања. Така, веб-дизајнерите ќе можат да се концентрираат на креативната страна на веб дизајнот додека софтверот за вештачка интелигенција се грижи за напорната работа. Една од главните критики е дека на веб-локациите ќе им недостига човечки допир, но тоа е одлично решение за генеричките веб-локации и луѓето кои имаат помал буџет. 

Прогресивни веб-апликации

Прогресивните веб-апликации (PWA) се изградени со една база на кодови и можат да работат во секое време на кој било уред, дури и офлајн. Користи веб технологии и се однесува како веб-апликации. Светскиот прогресивен значи дека може да работи преку постарата верзија на прелистувачот до најновата. Овие апликации имаат многу предности: полесни се за развивање, се однесуваат исто како домашните апликации и корисникот не треба да оди во продавницата за апликации за да ги преземе и инсталира. 

PWA мора да има одредени карактеристики. На пример, тој мора да биде поврзан, независен од мрежата, да реагира, да може да се инсталира, прогресивен и да може да се открие. На пример, AliExpress забележа пораст од 104% во конверзијата од нови корисници и зголемување од 74% во времето поминато по сесија по имплементацијата на нејзиниот PWA. 

Гласовно пребарување

радосна млада жена телефонира на улица во вечерните часови

Технологиите за гласовно пребарување се зголемија во популарност во последните неколку години. Во САД, многу домаќинства имаат паметни звучници како Алекса на Амазон или асистентот на Google. Луѓето бараат различно кога пишуваат отколку кога користат гласовни асистенти. На пример, ако сакате да ја знаете популацијата на Уганда, веројатно ќе напишете нешто како „Популација на Уганда“. Но, ако користите гласовен асистент, веројатно ќе кажете нешто како: „Алекса, колку е населението на Уганда?

Резултатите од пребарувањето за тие две барања ќе бидат многу различни. Така, веб дизајнери мора да го прилагодат нивниот интерфејс за да работи со двата типа на пребарување. На тој начин, вашата веб-страница ќе се појави на првата страница со резултати без разлика дали корисникот користи гласовно пребарување или не. 

Употреба на движење

Motion UI е еден од новите трендови во индустријата за веб дизајн. Веб-страниците станаа поинтерактивни со неверојатни анимации кои го прават интерфејсот поатрактивен. Така, таа ја менува индустријата за да воведе понови функции кои им овозможуваат на веб-дизајнерите да креираат повозбудливи веб-страници. 

На пример, програмерите станаа креативни со motion UI со воведување паралакса анимации. Овие анимации вклучуваат објекти во заднина и преден план кои се движат со различни брзини што даваат длабочина на веб-страницата. Ефектот на паралакса е еден од новите трендови во интерфејсот за движење, кој го менува начинот на кој програмерите дизајнираат веб-страници. 

Во краток преглед

Технологијата засекогаш ја менува индустријата за веб дизајн. Вештачката интелигенција им ја олеснува работата на веб-дизајнерите со изградба на целосни веб-страници со само неколку влезови. PWA ја зголемуваат стапката на конверзија за компаниите додека се полесни за имплементација и одржување. Конечно, гласовните асистенти и интерфејсот за движење го преземаат, а веб-програмерите мора да се прилагодат.