Една од клучните компоненти на добар веб дизајн за продавница за е-трговија е логото. Преку вашето лого, можете да ја издвоите вашата продавница, а исто така можете да им олесните на луѓето да ја препознаат вашата продавница. Логото треба да се појави во еден од горните агли на секоја страница. Треба да го користите и на вашите платформи за социјални медиуми за да бидете сигурни дека луѓето можат брзо да ве идентификуваат. Сепак, конструирањето лого е повеќе од само создавање слика. Мора да бидете сигурни дека го развивате логото така што ќе работи во рамките на вашиот целокупен веб дизајн и ќе остане препознатливо.

Поедноставена палета

Некои од најдобрите логоа се и некои од наједноставните. Размислете за логото на Мекдоналдс и логото Target. И двете од овие логоа се исклучително едноставни во нивното формирање и имаат само една или две бои. Тие не се големи уметнички дела. Тие не се неверојатни за гледање. Тие се едноставни, а се препознатливи. Ако вашето лого има повеќе од две бои, тогаш треба да го преиспитате дизајнот на вашето лого. Не мора да одговарате на секоја боја присутна во вашиот веб дизајн во логото. Изберете ја основната или контрастната боја како главната боја на логото и одржувајте го изборот на боја што е можно поедноставен.

Прегледливост Без оглед на големината

Никогаш не знаете на кои уреди луѓето ќе ја гледаат вашата веб-страница или страниците на социјалните мрежи. Имањето препознатливо лого им овозможува на клиентите веднаш да го поврзат со вашиот бренд. Ова значи дека треба да имате лого што може да се гледа без оглед на големината. Со други зборови, треба да може да се гледа како сликичка, како и како на голем екран. Најчесто, кога користите нешто како веб-шаблони за мебел, ќе имате можност да поставите лого со стандардна големина, како и разни сликички. Проверете за да бидете сигурни дека логото може да се гледа јасно во секоја од овие големини. За да помогнете во постигнувањето на оваа цел, треба да се погрижите да користите чисти линии и да избегнувате сè што искривува кога е намалено.

дечко-комп

Незаборавно лого

Самото лого треба да биде незаборавно. Во спротивно, тоа не прави добро. Создавањето меморија може да биде предизвик, но повеќето бизниси го постигнуваат тоа со допирање во суштината на нивниот бизнис. Во некои случаи, мора да размислувате за вашиот бизнис на апстрактен начин. Target го разви окото на бикот за да претставува добивање на најдобра продажба секој пат. Повеќето луѓе автоматски не ги поврзуваат биковите очи со купувањето, но Таргет успеа да ја создаде таа асоцијација. Сега е едно од попознатите логоа во САД.

Кога го развивате вашето лого, треба да имате на ум одредени клучни елементи за дизајнот, така што тој ќе работи во рамките на вашиот веб дизајн како целина. Прво, проверете дали користите само поедноставена палета. Логоата не се места за детали. Погрижете се самото лого да остане видливо, без оглед на обемот. На овој начин, луѓето можат брзо да го препознаат. Исто така, одвојте време за да развиете лого што ќе се памети, дури и ако треба да размислувате надвор од рамката.