Кариера во агенција за дизајн на веб-страници им овозможува на луѓето да го користат својот креативен талент и да работат секојдневна работа, генерирајќи нешто на што се горди, без разлика дали тоа е печатен промотивен материјал за бизнис или графика за веб-локација. Па, како можете да обезбедите работа во овој сектор? Заедно со Where The Trade Buys, специјализирани добавувачи на скокачки дисплеи за деловни настани, ги разгледуваме различните улоги што се таму и најдобриот начин за започнување кариера во дизајнот:

Работните улоги достапни во светот на дизајнот

Како да работите во дизајнерски тим во а маркетинг агенција до компании за илустрација? Дизајнерите се многу барана перспектива, затоа прават кариера во дизајнот полна со можности. Вистина е дека би можеле да се најдете во кој било сектор, но кои улоги се таму?

Улога на брендирање во дизајнерскиот тим

Некои компании имаат тимови за дизајн во куќата, а други имаат аутсорсинг на агенции за маркетинг и дизајн. Дизајнерскиот елемент на брендирањето игра важна улога во секоја компанија. Тоа им помага да ја проектираат својата порака до целниот пазар и да создадат незаборавна слика за брендот. Ваше е да одлучите во која средина мислите дека најмногу би уживале. Во улога на агенција, на пример, може да работите со различни бизниси и проекти сите одеднаш. Како дел од внатрешен тим, би работеле исклучиво со тој бренд.

Но, како точно функционира брендирањето во рамките на еден проект? Овде, ќе соработувате тесно со компанијата за да ги одредите целните пазари и да разговарате за тоа како брендот може најдобро да се претстави визуелно.

Дали би можеле да се видите себеси во типографија?

За да станете типограф, треба да поминете обука за дизајнирање на типови и букви - уште еден многу важен дел од создавањето визуелни слики. Како што веројатно знаете, логото или типографијата на компанијата може да станат широко препознатливи од клиентите - земете ја на пример Кока Кола.

Овој специфичен тип на улоги е добро прилагоден на луѓе заинтересирани за стилови на букви и креативност со зборовите. Ова е прилично ниша аспект на дизајнот и затоа, многу дизајнери се специјализирани за ова, заедно со другите области.

Уредувачки дизајн: изберете онлајн или офлајн

Уредувачкиот дизајн ја опишува работата за дизајнирање списанија книги и весници - и за онлајн и за офлајн публикации. Овој тип на дизајнот бара око за композиција, распоред и естетски пријатна типографија.

Еве малку повеќе за вештините потребни за да станете уреднички дизајнер:

 • Способност да се препознае атрактивна содржина
 • Разберете што читателот сака да види на страницата
 • Бидете вешти во распоредот на сликите и содржината

Улогите во илустрацијата

Станете илустратор и би можеле да се најдете дека работите во анимација. Или, можеби ќе се најдете во улога на компанија која бара илустрации за да ја рашират пораката за брендот или да ја информираат својата публика.

Како илустратор, има широк спектар на медиуми во кои би можеле да истражувате:

 • Дизајнирање постери
 • Креирање на приказни
 • Изработка на слики за книги и корици на книги
 • Дизајнирање на стока производи
 • Вклучување во создавањето филмови и цртани филмови
 • Дизајн на видео игри и апликации

Добијте работа во илустрација и би можеле да се специјализирате во различни области, како што се науката, технологијата и медицината. Овде, тие создаваат слики за учебници и материјал за да им помогнат на читателите да ја разберат темата. Овие работни места се само избор на она на што би можеле да бидете изложени како дизајнер. Спроведете многу истражувања за да ја пронајдете работата за која сте најмногу заинтересирани.

Академскиот пат

Иако многу улоги во дизајнот се однесуваат на вашата природна креативност, можете исто така да ги зголемите вашите ингеренции со помош на работно искуство и студирање.

Ако изберете да одите по академскиот пат, ќе откриете дека има многу дипломи за додипломски студии во областа што треба да се разгледаат. Првото нешто што треба да се земе предвид е универзитетска диплома, можеби за графички дизајн. Секој курс е различен, во зависност од универзитетот, но повеќето од нив ги покриваат следните теми:

 • Влијанијата на графичкиот дизајн
 • Стилови на типографија
 • Како се спојуваат брендирањето и дизајнот

За да бидете примени на ваков додипломски курс, ќе треба да создадете портфолио на вашата работа за да го покажете вашиот стил и вештини. Преку GCSE или А-ниво поврзано со уметност и дизајн, можете да започнете да го откривате вашиот сопствен стил и да ја искористите работата за да создадете портфолио за иднината што ќе ви помогне да ја обезбедите вашата совршена кариера во дизајнот.

Работното искуство може да биде корисно за да ви помогне да одлучите во кои области на дизајн најмногу уживате и можеби сакате да ги истражувате понатаму. Зошто да не стапите во контакт со локална агенција за дизајн или локален бизнис? Ако не ви пречи да работите неплатено, веројатно е дека бизнисите ќе ве прифатат на вашата понуда. За време на универзитетот, искористете ја можноста да направите една година во индустријата. Се надеваме дека ќе дознаете повеќе за индустријата за која сте најмногу заинтересирани и ќе стекнете дополнително искуство за да го додадете во вашето CV!