Основни совети за макро фотографија

Пред сè, треба да ја набавите вистинската опрема. Не можете да зависите од која било леќа за да добиете добра снимка и надежта не лебди во оваа ситуација. Треба да си набавите добар фотоапарат и јас би препорачал бренд на Nikon или Canon со добар макро објектив. Канон 1DS Mark III со макро објектив од 110 mm е соодветен избор овде.

Вашиот избор на тема може да биде незгоден за добра длабочина, особено ако одберете да снимате апстракт со вашиот предмет.

Пример: Ако сакате да фотографирате дел од свеќник, важно е осветлувањето и имагинацијата. Ова може да работи добро, но DOF може да недостасува за да се добие потребната оригиналност и големо зголемување. Од друга страна, ако сакате да снимате инсект, зголемувањето станува важен елемент; DOF може да се намали, но сочинува важен дел од фотографијата.

10 златни правила на макро фотографијата што мора да ги знаете - Блог Lorelei Web Design

Експозиција: 0.006 сек (1/180) Фокусна должина: 100 mm ISO Брзина: 400 Пристрасност на експозиција: -1/2 EV

Без потреба да звучите премногу технички, за да добиете подобра длабочина на поле, треба да ја поставите камерата на повисоко F стоп, највисокото што можете да го достигнете ќе биде f/8. Ако го зголемите застанувањето F, тогаш отворот ќе стане помал и нема доволно светлина да стигне до сензорот. Ако го направите ова, ќе мора да користите блиц, да го продолжите времето на затворање или да ги користите другите извори на осветлување што се достапни. Ако фотографирањето на нежив објект со зголемување на времето на блендата е во ред, но ако предметот се движи, можете да изберете да го користите блицот за да не се замати сликата.

Ако снимате неподвижна фотографија, употребата на статив е исто така доста корисна. Ова е многу важно бидејќи не сакате камерата да се движи наоколу додека снимате макро фотографии. Треба да имате отпуштање на стативот за да можете да ја движите камерата додека снимате, а сепак да ја имате прикачена. Макро фотографијата е прекрасен начин да се создаде уметност кога се прави правилно. Предметите кои можеби е тешко да се видат со око може да се истражат и сликата да се зголеми со овој тип на фотографија. Без разлика дали сте дома или во вашата градина, има многу теми за избор.

Размислете за работи како текстура, форми и бои или нешто што ќе го направи вашиот предмет поинтересен. Постојат работи како осветлувањето и аглите кои можат да ви ги направат макро сликите поинтересни. За да креирате сопствено макро студио, се што ви треба е кутија. Отворете ја кутијата напред и горната страна и обложете ја која било боја на ткаенина над неа. Црните завеси се прекрасни за користење кога снимате предмет во боја.

За осветлување на вашето макро студио, можете да користите работи како што се светилки за читање со сијалици за откривање кои ќе дадат помека светлина од општите светилки. Трикот е во тоа што макро фотографиите се за обид и повторно обид додека не дојдете до саканите слики. Резултатите се наградни, а уметноста и креативноста ќе станат дел од вас и она што ја прави уникатна.

10 златни правила на макро фотографијата што мора да ги знаете - Блог Lorelei Web Design

Изложеност: 0.077 секунди (1/13) Отвор: f/0 Фокусна должина: 0 mm ISO Брзина: 100 Пристрасност на експозиција: -7/10 EV

10 златни правила

  1. Бидете стабилни – Употребата на статив е од витално значење за да се одржи тресењето на фотоапаратот на минимум, тоа е особено важно при макро фотографијата.
  2. Ветер – Макро фотографијата е речиси невозможна на ветрот, подгответе се со пауза од ветер за да ви овозможи да ја направите вистинската снимка.
  3. реквизитите – додаденото влијание е во ред за вашите снимки, маглата од вода може да даде чувство на рана утринска роса.
  4. Острина – Користете решетка од f/11-f/22 за да можете да го максимизирате вашиот DOF. Држете ја камерата паралелна со вашиот предмет; правете тест снимки додека не го добиете ефектот што го сакате.
  5. Затвори – Запомнете дека фотографијата во природна големина 1:1 е најдобра, потребен ви е вашиот специјален објектив, фокусна должина од 100-200 mm е добро работно растојание.
  6. Фокусирајте рачно – Префрлете се на рачен фокус, иако автоматскиот фокус нормално е одличен, сакате да имате поголема контрола додека ги снимате вашите макро фотографии. За најдобар DOF, фокусирајте се на средниот дел од вашиот предмет.
  7. Позадина – Обидете се да не ја користите позадината во иста боја како и вашиот предмет, силните светла и нередот исто така ќе го одвлечат фокусот на гледачите од субјектот.
  8. Пополнете Flash – Кога има слаба осветленост, блицот е одличен и во сончеви денови ќе помогне да се елиминираат сенките.
  9. Земете го белиот право – Запомнете кога снимате нешто со многу светла боја, можеби ќе сакате да компензирате со додавање стоп или две позитивна експозиција за да се компензира недоволната експозиција.
  10. Дифузна светлина за снимање детали – употребата на дифузер ќе помогне во тие многу сончеви денови; ова ќе ви помогне да ги максимизирате деталите за темата. Најдобро време за фотографирање на отворено е облачен ден. – Почетници